Προβολή στο χάρτη
Τελευταία άρθρα
Δημοσιεύτηκε στις 2015-01-14
Δημοσιεύτηκε στις 2014-12-08
Δημοσιεύτηκε στις 2014-08-21
Δημοσιεύτηκε στις 2014-08-21
Δημοσιεύτηκε στις 2014-08-21
Δημοσιεύτηκε στις 2014-08-21
Περιοχές
Όλες οι προσφορές
Δέος. Εντυπωσιασμό. Θαυμασμό. Ψυχική ανάταση και γαλήνη. Αυτά νοιώθουμε αντικρίζοντας το εκπληκτικό τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Ελλάδας, η Μονή Προυσού. Δέος, γιατί το τοπίο είναι επιβλητικό, με τα γύρω βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα να ενώνονται σ' αυτό το σημείο, με το απόκρημνο φαράγγι στα πόδια μας που φτάνει σχεδόν μέχρι το Καρπενήσι, με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές να απλώνονται γύρω μας. Εντυπωσιασμό, για τις αστείρευτες ομορφιές της Ευρυτανικής γης, μιας από τις πιο παρθένες και καθαρές παγκοσμίως. Θαυμασμό, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τις άοκνες προσπάθειες όλων αυτών που εργάστηκαν με πίστη και αφοσίωση, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να δοξάσουν το μεγαλοδύναμο. Ψυχική ανάταση και γαλήνη, γιατί εδώ είναι ο ιδανικός τόπος για να βρεθούμε πιο κοντά στο Θεό και στον εαυτό μας.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε κατά την παράδοση τον 9ο αιώνα, ή κατά άλλη άποψη τον 12ο αιώνα (σύμφωνα με χρονολόγηση των τοιχογραφιών), όταν αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο γνωστός εικονομάχος Θεόφιλος. Η ίδια παράδοση θέλει να έφερε την εικόνα της Παναγίας (που εικάζεται ότι είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά) από την Προύσα, ένας νεαρός μαζί με τον υπηρέτη του, προκειμένου να τη γλιτώσουν από την μανία των εικονομάχων. Η ίδια η εικόνα, μέσα από μία σειρά θαυμάτων, υπέδειξε την περιοχή στην οποία ήθελε η Παναγία να χτιστεί η Μονή. Αυτοί οι δύο ήταν και οι πρώτοι που μόνασαν εδώ, με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος. Το πρώτο καθολικό της Μονής καταστράφηκε από φωτιά κατά το 1587, οπότε και χτίστηκε το σημερινό, που θεωρείται το πιο γνωστό στο Καρπενήσι.
Η Μονή Προυσού γνώρισε μέρες δόξας κατά την επανάσταση του 1821, όταν χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο και καταφύγιο από τους αγωνιστές. Εδώ φιλοξενήθηκε και ο αρχιστράτηγος της επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης προκειμένου να αναρρώσει από τη θέρμη που τον ταλαιπωρούσε για αρκετό χρονικό διάστημα. Το όνομα του Καραϊσκάκη συνδέθηκε με τη μονή, καθώς χρηματοδότησε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας, της αφιέρωσε τα αστέρια του στρατηγού και δώρισε τα όπλα του (τα οποία φυλάσσονται σήμερα στο μουσείο της μονής) ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης στη χάρη της.
Άλλη σημαντική χρονιά στη μακραίωνη ιστορία της Μονής υπήρξε το 1944, όταν στις 16 Αυγούστου πυρπολήθηκε μεγάλο τμήμα της από το γερμανικό στρατό, επειδή θεωρήθηκε κρησφύγετο ανταρτών, με συνέπεια να καταστραφούν πολλά και σημαντικά κειμήλια, ευτυχώς όμως όχι και η εικόνα της Παναγίας, την οποία είχαν τοποθετήσει σε ειδική κρύπτη οι μοναχοί. Η ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που υπέστη, ξεκίνησε με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1950 και συνεχίστηκε στη δεκαετία του '70.
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Μονής, αξίζει να δείτε το ρολόι που χτισμένο σαν αετοφωλιά στον απέναντι λόφο, προσφέρει πανέμορφη θέα προς το μοναστήρι και το φαράγγι, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων (1754), το κτίριο του Σχολείου Ελληνικών Γραμμάτων (1820) και τους δύο ''πύργους του Καραϊσκάκη'', οχυρωματικά έργα που φρόντιζαν για την ασφάλεια της μονής, οι οποίοι αναπαλαιώθηκαν και έχουν κριθεί διατηρητέοι.
Η Μονή Προυσού γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών από το Καρπενήσι αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Αποστάσεις:
Από Καρπενήσι: 32 χλμ
Από χιονοδρομικό κέντρο: 41χλμ